BLOGGER TEMPLATES - TWITTER BACKGROUNDS

Wednesday, December 2, 2009

Hadapi Pujian Sang Makhluk


Kdg2 kelebihan diri membawa musibah pada jiwa. Lihat sajalah syaitan yang dahulunya seorang abid yang sgt taat kepada aLLah, namun dek krn merasakan diri itu hebat, melupakan jiwa ubudiahnya yang dididik ribuan tahun, firaun juga begitu sehingga mengaku diri yang hina itu sebagai tuhan semesta alam.

Namun, sejarah juga menukilkan bahawa masih ada manusia yg dikurniakan dengan kelebihan diri tetapi tidak pernah mendabik dada. Kelebihan itu disyukuri dan digunakan semaksimum mungkin utk agama. Kehebatan Asif yang mampu memindahkan istana ratu Balqis hanya dalam sekelip mata, langsung tidak memberi kesan kepada jiwa ubudiahnya bahkan diungkapkan kalimah hamba yang sgt hina :
"..kehebatanku adalah kelebihan drpd Rabb ku, Dia ingin mengujiku adakah aku bersyukur ataupun kufur.."(al-Naml : 40. Qatadah berkata pemuda tersebut bernama Asif seorang manusia yang mu’min, lihat tafsir Ibn Kathir)

Junjungan Nabi Muhammad saw juga begitu. Kelebihan yang dikurniakan oleh aLLah kepadanya dimanfaatkan sebaik mungkin utk Islam dan umatnya. Bahkan ada riwayat yg mengajar bagaimana berhadapan dengan pujian manusia supaya tidak terus dibuai kata2 indah sang makhluk.

كان الرجل من أصحاب النبي صلى الله عليه و سلم إذا زكي قال :
اللهم لا تؤاخذني بما يقولون واغفر لي ما لا يعلمون

واجعلني خيرا مما يظنون


Maksudnya : “Wahai aLLah, jgn Engkau hukum aku dengan apa yg mereka ungkapkan. Ampunilah daku dengan apa yg mereka tidak ketahui.”(Riwayat Bukhari : Lihat Adab al-Mufrad, di sahihkan oleh Albani)
"Jadikanlah aku lebih baik drpd apa yg mereka sangkakan". (Tambahan riwayat Baihaqi dlm syu’ab al-Iman)

Hati ini perlu dibersihkan drpd debu2 riya’ dan ego.begitu pun, kelebihan diri yang terpendam perlu dicungkil sebaiknya, krn sudah pasti ia sangat berguna utk agama dan ummah..i.aLLah, walaupun sedikit, pasti di pandang oleh aLLah dgn kasih dan sayang.

0 comments: