BLOGGER TEMPLATES - TWITTER BACKGROUNDS

Wednesday, December 1, 2010

Rasulullah mengajar erti CINTA sesama makhluk

أَنَسُ بْنُ مَالِكٍ قَالَ كُنْتُ جَالِسًا عِنْدَ رَسُولِ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ إِذْ مَرَّ رَجُلٌ فَقَالَ رَجُلٌ مِنْ الْقَوْمِ يَا رَسُولَ اللَّهِ إِنِّي لَأُحِبُّ هَذَا الرَّجُلَ قَالَ هَلْ أَعْلَمْتَهُ ذَلِكَ قَالَ لَا فَقَالَ قُمْ فَأَعْلِمْهُ قَالَ فَقَامَ إِلَيْهِ فَقَالَ يَا هَذَا وَاللَّهِ إِنِّي لَأُحِبُّكَ فِي اللَّهِ قَالَ أَحَبَّكَ الَّذِي أَحْبَبْتَنِي لَهُAnas bin Malik r.a. berkata: Sedang aku duduk bersama Baginda s.a.w., tiba-tiba seorang lelaki melintas. Lalu salah seorang daripada sahabat berkata: “Ya Rasulullah, sesungguhnya aku benar-benar mencintainya.” Lalu Baginda s.a.w. bersabda: “Adakah engkau telah sampaikan perasaan itu kepadanya?” lalu beliau menjawab: “belum”. Lantas Baginda s.a.w. bersabda: “Bangunlah, sampaikanlah kepadanya”. lantas sahabat tersebut bangun dan bertemu dengannya seraya berkata: “Wahai saudaraku, sesungguhnya aku mencintaimu kerana Allah.” lalu ia menjawab: “Semoga Allah mencintaimu, kerana engkau mencintaiku keranaNYA.”

(Diriwayat oleh Imam Ahmad no. Hadith: 12430, Syuayb al-Arnauth mensahihkan sanad ini, diriwayatkan juga oleh al-Nasa’ie, Ibn Hibban dari jalur ‘Ali bin al-Hussin)

Faedah daripada Hadith:

i) RASULULLAH SAW mengajar sahabatnya erti percintaan sebenar sesama makhluk. Percintaan haruslah di atas dasar “kerana ALLAH”.

ii) Apabila timbul perasaan tersebut, bangunlah dan sampaikan kepada saudaramu:“UHIBBUKA FILLAH” (aku mencintaimu kerana ALLAH), lalu jawablah: “AHABBAKA ALLADHI AHBABTANI LAHU” (semoga ALLAH akan mencintaimu, kerana perasaan cintamu kepadaku kerana DIA). ucapan-ucapan ini begitu indah apabila DIHAYATI.

iii) Kalimah “FILLAH” (kerana ALLAH) seringkali digunakan bagi mengaburi CINTA TERLARANG. Begitu mudah mereka menuturkan kerana ALLAH, tetapi sebenarnya kerana hawa nafsu dan syaitan.

iv) Ingatlah saudaraku, mencintai seseorang kerana ALLAH, hakikatnya mereka sangat MENCINTAI ALLAH.

v) ALLAH telah menjanjikan KEMANISAN IMAN apabila memperolehi cinta keranaNYA, mendapat NAUNGAN ARASYNYA di akhirat, serta bersama-sama dengan orang yang dicintai menikmati KEINDAHAN SYURGANYA kelak.

Wallahu al-Musta’an.
moga ALLAH memberi tawfiq dan pertolonganNYA agar kita BENAR-BENAR JUJUR mencintai sesiapa sahaja keranaNYA.

1 comments:

Anonymous said...

Kami sedikit kesulitan untuk berlangganan rss, dalam setiap kejadian aku buku menandai situs ini besar, sangat berguna plus diisi dengan informasi.