BLOGGER TEMPLATES - TWITTER BACKGROUNDS

Saturday, November 21, 2009

AHLULLAH Pencinta Al-Quran


Siapakah AhluLLah? Begitulah persoalan yang diajukan oleh para sahabat r.a untuk mendapat kepastian daripada Rasulullah saw apabila diberitahu bahawa Allah mempunyai ahli2Nya tersendiri di dunia. Kelihatan bersungguh generasi shbt ingin mengetahui golongan mulia ini..emm..apa tidaknya, spt kalimah BaituLLah yang disandarkan kepada dhat Allah yang maha agung yg melambangkan tempat yang paling mulia di atas muka bumi, begitu juga kalimah “AhluLLah” disandarkan kepada dhatNya maha Mulia semestinya memberi isyarat kepada hamba2Nya yang istimewa.

Riwayat yang sahih melalui jalur Anas bin Malik ra bahawa Nabi saw telah mengkhabarkan kepada sahabatnya mengenai golongan AhluLLah ini. Mereka adalah yang mencintai al-Quran al-Kareem. Mereka mendapat keistimewaan di sisi Allah di kalangan manusia2 lainnya. (mafhum hadith : riwayat Nasa’ie, Ibn Majah, dan Hakim)


Dalam kesibukan tipu daya dunia, di sana masih terdapat segelintir hamba2Nya yang menghidupkan hati2 mereka dengan suluhan petunjuk al-Quran. Kalam Allah dijadikan panduan menerajui kehidupan supaya sesuai dengan kehendak Pemiliknya. Mereka inilah yang dilabelkan sebagai AhluLLah. Gelaran ini khusus diberikan daripada Allah pemilik cakarewala kepada semua pencinta al-Quran. Mereka berkomunikasi dengan al-Quran seolah2 berkata2 dengan Allah. Setiap ayat difahami sebaiknya, tafsiran demi tafsiran dirujuk bagi mencari hikmah kalam Ilahi, tidak cukup daripada itu, dicuba untuk menghafaz seberapa banyak ayat suci supaya dapat menjadi temannya ketika tiada mushaf di tangan. Lebih hebat, kata2 Allah begitu terkesan dalam jiwa mereka dan terpukau apabila mendengar keindahan kalimah2 agung Allah Tabaraka wa Taala.

Ya Rabb, golongkan kami dikalangan ahli2 Mu..golongan yang asing tetapi terlalu istimewa!!!


WALLAHU'ALAM

0 comments: