BLOGGER TEMPLATES - TWITTER BACKGROUNDS

Sunday, July 18, 2010

Rintihan Insan Berdosa, pasti diterima ALLAH


Sayyidul istighfar (Penghulu Istighfar) yang diajar oleh Baginda s.a.w. kepada umatnya:

اللَّهُمَّ أَنْتَ رَبِّي لَا إِلَهَ إِلَّا أَنْتَ خَلَقْتَنِي وَأَنَا عَبْدُكَ وَأَنَا عَلَى عَهْدِكَ وَوَعْدِكَ مَا اسْتَطَعْتُ أَعُوذُ بِكَ مِنْ شَرِّ مَا صَنَعْتُ أَبُوءُ لَكَ بِنِعْمَتِكَ عَلَيَّ وَأَبُوءُ لَكَ بِذَنْبِي فَاغْفِرْ لِي فَإِنَّهُ لَا يَغْفِرُ الذُّنُوبَ إِلَّا أَنْتَ


"Ya Allah, Engkau adalah Rabbku. Tiada tuhan selainMu. Engkau telah menciptakan aku, dan aku adalah hambaMu dan aku selalu berusaha menepati ikrar dan janjiku kepadaMu semampu daya yang aku miliki.
Aku berlindung kepadaMu dari keburukan perbuatanku. Aku mengakui betapa besar nikmat-nikmatMu yang tercurah kepadaku; dan aku tahu dan sadar betapa banyak dosa yang telah aku lakukan. Karenanya, ampunilah aku. Tidak ada yang dapat mengampuni dosa selain Engkau"


Sesiapa yang membacanya pada waktu pagi dengan penuh keyakinan dan kesungguhan kemudian dia mati sebelum waktu petang, sesungguhnya dia termasuk di kalangan penghuni syurga, sesiapa yang membacanya pada waktu malamnya dengan penuh yakin dan bersungguh-sungguh, kemudian dia mati sebelum waktu pagi, sesungguhnya dia termasuk di kalangan penghuni syurga. (Riwayat Bukhari)

Note:
Lafaz istighfar ini cukup masyhur di kalangan kita, bahkan ramai di kalangan kita yang sudah menghafalnya. CUMA apa yang penting di sini adalah ISTIQAMAH melaksananya setiap hari pagi & petang serta PENGHAYATAN terhadap bait-bait yang dituturkan.

Sudah pasti istighfar ini memberi kesan kepada JIWA 'UBUDIYYAH seorang muslim sekaligus melayakkannya menjadi penghuni SYURGA.


WA ALLAH AL-MUSTA'AN.

1 comments:

Fakeh said...

KAJIAN SEMASA MENGENAI PERKEMBANGAN WAHABBI DI MALAYSIA, SILA GOOGLE TAJUK-TAJUK SEPERTI DI BAWAH INI:-

(a) http://www.mediafire.com/?ne2dmyeinzo
(b) Jaringan Wahabbi Sdn Bhd
(c) Jom Kenali Dr Maza & Co
(d) Ahlul Bait Yang Dicerca
(e) Tok Ayah Zid Kedai Lalat
(f) Kuasa Tiang Kepada Cita-cita
(g) 40 Mutiara Hikmat Serambi Mekah
(h) TAJUK KHAS - BANGSA MELAYU MENGIKUT ULAMA ASWJ

FAKEH KHALIFAH SAKA