BLOGGER TEMPLATES - TWITTER BACKGROUNDS

Friday, July 9, 2010

Wasiat Rasulullah saw kepada Mu'az bin Jabal


Suatu hari Baginda s.a.w. memegang tangan Mu'az bin Jabal, seraya berkata:
"Wahai Mu'az, Demi ALLAH, aku mencintaimu", lalu jawab Mu'az: "Demi ayahku dan ibuku, Demi ALLAH, aku juga mencintaimu wahai Rasulullah" Lalu Rasulullah bersabda: "aku wasiatkan kepadamu wahai Mu'az supaya jangan meninggalkan doa ini setiap kali selepas solat:

اَللَّهُمَّ أَعِنِّي عَلَى ذِكْرِكَ وَشُكْرِكَ وَحُسْنِ عِبَادَتِكَ


"Wahai ALLAH, bantulah aku untuk sentiasa mengingati-Mu, sentiasa bersyukur kepada-Mu, dan sentiasa memperbaiki ibadahku kepada-Mu."
(Diriwayatkan oleh Abu Dawud, al-Nasa'ie, Ibn Khuzaymah, Ibn Hibban dan al-Hakim & disahihkan oleh al-Albani)


Beberapa Faedah daripada Hadith:


1) Galakan daripada Rasulullah saw kepada sahabat dan umatnya supaya sentiasa berusaha untuk mengingati ALLAH dalam semua keadaan, bersyukur kepadaNya, serta sentiasa memperbaiki ibadah mereka kepada ALLAH swt.

2) Doa ini mampu membawa manusia mengenali diri bahawa mereka hanyalah seorang 'HAMBA' dan sangat berhajat dengan BANTUAN serta PERTOLONGAN daripada ALLAH swt.

3) Metod dakwah Baginda saw ketika memberi nasihat kepada sahabat-sahabatnya adalah dengan menyentuh tubuh mereka. Ternyata cara sebegini dapat mengambil perhatian & mempengaruhi si pendengar.

4) Berkasih sayang KERANA ALLAH (Fillah) adalah salah satu sifat MU'MIN. Perasaan tersebut tidak sekadar diluahkan tetapi dibuktikan dengan tindakan antaranya sebutir nasihat. Matlamat CINTA cukup jelas iaitu ingin bersama-sama mengecapi KEMANISAN menjadi HAMBA kepadaNYA.

MOGA ALLAH MEMBERI TAWFIQ & PERTOLONGANNYA.
WALLAHU'ALAM.

0 comments: